Linkies

shoutmix

Java

Cursor

Madah Mutiara

.

.

Friday

Sound Game Boy Dihasilkan Melalui CHIPTUNES

Assalamualaikum semua...ak ade sesuatu nk bagitau korang...korang mesti pernah main game boy masa kecik2 dulu kan?...ala,game yg paling murah dan palinggg portable...mse dlu2 game tu la yg seronok sekali...he3... korg rse kan lgu yg keluar dlm game boy tu syok x?... ak berani jamin korang mst buat x heran je dgn sound game tu...korg ingat sound game tu tetap sama sampai sekarang dan x pernah berubah2 soundnya...kan2!!.. korang mesti fikir game boy ni xde idea lain ke nk buat sound lain??asyik sound yg sama je...

Baiklah,sekarang saya nak ubah mindset/persepsi korang supaya lebih terbuka mengenai CHIPTUNE...chiptune ni adalah sound yg digunakan dalam permainan 8 bit...permainan yg mempunyai grafik yg paling rendah....bukan nya mcm PSP dan PS3 tau... kalau korang ingat lagi permainan yg popular pd tahun 90 an dulu ialah Super Mario....confem korg teringat kembali zaman game Super Mario atau Tetris (kotak yg disusun ke bwh)...asyik game ni je la org yg selalu main...he3..

Sebenarnya,ak dah tau mengenai Chiptune ni dah lama la...pada tahun 2006...ak tertarik dengan sound Chiptune apabila dibuat lagu...masa tu,ada orang buat projek 8 bit...event kat Malaysia yg buat Chiptune ni ialah Colourama....semua Chiptuners akan hadir untuk menunjukkan kebolehan diorg dalam menghasilkan Chiptunes... Chiptune ni belum dikenali oleh orang ramai di Malaysia...mungkin aku boleh memberikan sedikit pendedahan mengenai Chiptune....sound nya memang mengasyikkan bila digubah menjadi lagu....Chiptuners kegemaran ak ialah Modula Screen, This Is My Hurricane, My Empty Battery dan lain2...sekarang ni, ak telah menjadikan lagu Chiptune sebagai koleksi...bila ada masa santai ak dengar la lgu2 ni...he3...

korang tengok la video kat bawah ni...memang syok...teringin aku nak belajar buat chiptune ni...
ok la,bye...happy watching...

2 komen:

666skywalker666 said... BALAS

Wahhh!! menarik & ku trtarikk.. kalo dh pandai bole request wat super mario tak? ;p hehe..

Zik said... BALAS

@666skywalker666 skrg ni dh try mix sound...tp tak la terer sgt pun...

Post a Comment